Nieuwsbrief april 2024

Een van de eerste vragen die de schrijver dezes werd gesteld na het Paasweekend was zowaar of ik deze nieuwsbrief inmiddels ook niet gewoon via Chat GTP ging (laten?) schrijven. We hadden eind vorig jaar een vrij optimistische visie voor 2024 gepubliceerd. Gelukkig gingen we ter beurze lekker door met wat we in de laatste maanden 2023 deden: kopen, kopen, kopen. De beurskoersen stegen gewoon door. De ongelooflijke hype rond Artificial Intelligence (AI) heeft hier natuurlijk behoorlijk aan bijgedragen, alles wat ook maar iets met AI te maken had ging omhoog. Maar toch, het feit -dat mijn collega mij deze vraag stelde over Chat GTP- geeft ook wel een beetje aan hoe snel de acceptatie van deze relatief nieuwe technologie in de maatschappij verloopt. Leraren weten zich soms geen raad meer met de jeugd die razendsnel heeft ingezien hoe makkelijk dit fenomeen is als het gaat om teksten schrijven.

aar goed, als gezegd, het eerste kwartaal van het jaar is uitstekend verlopen als we naar de aandelenbeurzen kijken. Vooral als we de AEX-index wat nader beschouwen. Onze index, waarin Tech/IT zwaar weegt, vaart wel bij het huidig sentiment en is zo’n beetje wereldwijd koploper met een rendement van 12%. De obligatiemarkt daarentegen valt wat tegen.

De economie

  • Een belangrijke driver voor de beurs en een factor van belang: de ontwikkeling van de rente. De lange rente bewoog ongeveer tussen 2,3% en 2,7% voor het grootste deel van de eerste maanden van het jaar. Weinig spannend, nog licht opwaarts ook, wat meteen het rendement op de kwakkelende obligatiemarkt verklaart. De korte rente, het domein van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Centrale bank (Fed), daar is het wat spannender. De markt gaat nog steeds uit van 2 tot 3 rentedalingen dit jaar. Dat is goed nieuws voor de aandelenkoersen. Deze stap van gelijkblijvende rentetarieven naar een dalende trend is echter wel naar Q3 of zelfs Q4 verschoven. De piek van de inflatie ligt al lang achter ons. Een positief beeld dus.
  • De zachte landing die de economie lijkt te maken is een andere factor waar we goed naar kijken. In het plaatje hieronder zien we dat in Q1 de reële loonstijging in Nederland +4,3% was, dus gecorrigeerd voor inflatie. Een totaal ander beeld dan in de jaren 2022 en 2023, zoals de rode lijn laat zien. Meer ruimte voor de consument om bestedingen aan te jagen.

In de VS lijkt het beeld hetzelfde. Het Institute for Supply Management (ISM) geeft met het laatste cijfer van 50,3 aan dat de economie naar verwachting een lichte groei zal laten zien. Het cijfer voor de verwerkende industrie ging zelfs naar 54,6. Zelfs het consumentenvertrouwen, dat de laatste jaren toch wat negatief was, begint in Europa en de VS te verbeteren. In Nederland worden we al 7 maanden op rij steeds iets minder pessimistisch. Dus al met al … ook de economische ontwikkelingen gaan best goed.

De waarderingen

IDe VS zijn nog steeds behoorlijk hoog gewaardeerd. Natuurlijk, daar zijn de Magnificent Seven weer, de grootste technologiebedrijven. Nu is de Amerikaanse beurs altijd wel hoog gewaardeerd geweest, maar toch .wanneer is iets te duur? Dit proces van gestaag omhoog kruipende waarderingen is in de VS al min of meer bezig sinds de crisis van 2008. De Emerging markets zijn een stuk goedkoper dan de VS. De waarderingen zijn daar wat aan de goedkope kant t.o.v. het historisch gemiddelde, net zoals we al eerder zagen bij smallcaps en midcaps. Ook in Nederland zien we dat de waarderingen van de technologiebedrijven (ASMI, Adyen, ASML en Besi) zijn opgelopen.
Het lijkt er dus op dat de ontwikkeling van de bedrijfscijfers dit jaar heel belangrijk gaat worden, immers een dalende rente met daarnaast hogere winsten zullen de waarderingen wat temperen. Gegeven het voorgaande hebben we daar best vertrouwen in en blijven we vrij optimistisch naar de markten kijken.
Nog even iets over de beursrecords. De AEX-index heeft dit jaar inmiddels meer dan 10 keer het record verbroken, net als in andere delen van de wereld. De geschiedenis leert dat een trend meestal doorzet, zo ook het breken van de records op de beurs. Er zullen echter altijd correcties zijn. Het is niet zo dat een gemiddeld rendement op aandelen van 7%-8% op de lange termijn zonder pieken en dalen gaat. In dat opzicht is het leuk te zien dat de S&P 500 de laatste 10 jaar ongeveer 250x haar record heeft verbroken!
Deze nieuwsbrief is trouwens ook dit kwartaal gewoon met de hand geschreven, dus niet met

Chat GTP of andere AI-tools. Het is maar dat u dat weet. Wilt u vaker van ons horen, luister dan

op vrijdag rond 8.45 uur naar BNR radio waar onze collega Nadia Bellussi, zonder AI, live haar Blik op de Beurs geeft.
Bij THB zitten gelukkig nog steeds mensen aan de knoppen. Niet alleen bij het schrijven van deze update, maar natuurlijk ook als het gaat om de unieke invulling van uw beleggingen en het verlenen van de best mogelijke, persoonlijke service!

Bij THB Vermogensbeheer staan we ook in 2024 weer aan uw zijde, streven we naar de beste service en een optimale invulling van uw beleggingen!

Nog geen klant van THB Vermogensbeheer en nieuwsgierig wat écht maatwerk in vermogensbeheer kan betekenen? En op zoek naar een langjarige relatie met je eigen, persoonlijke vermogensbeheerder zonder continue wisselingen van de wacht? Maak dan een afspraak voor een waardevol kennismakingsgesprek! 

thbvermogensbeheer.nl