foto telefoon nieuwsbrief 240108

Nieuwsbrief januari 2024

“Wat een bijzonder beleggingsjaar …”

“Van de winst die onze AEX heeft opgebouwd resteert aan het eind van het 3e kwartaal nog slechts 5,7%”. Dat stond in onze laatste nieuwsbrief Q3, waarbij we aangaven wat vooral allemaal heeft bijgedragen aan dat slechte kwartaal. Hoe anders is de situatie nu.

Er was zowaar een “hiep, hoi hosanna” stemming op de beurzen in de laatste maanden van het jaar! Echte euforie en een echte eindejaarsrally! Door de eindsprint is de AEX tot een mooie 14% winst gekomen. We hadden eind vorig jaar al een vrij optimistische visie voor 2023 gepubliceerd, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het wel een ongekend forse stijging is geweest in die laatste maanden.  Artificial Intelligence (AI) heeft hier fors aan bijgedragen, alle koersen van bedrijven die iets met AI doen stegen. Een heel belangrijke reden was echter de forse daling van de kapitaalmarktrente (en in mindere mate inflatie). In Nederland daalde de kapitaalmarktrente in 3 maanden van 3,3% naar 2,3%. Deze rentebeweging is ook meteen weer de belangrijkste reden om met een licht positieve bril naar 2024 te kijken!

Het jaar 2024

  • We denken dat AI ook in 2024 een factor van betekenis zal blijken te zijn. In het afgelopen jaar ontstond een behoorlijke run op de grootste tech bedrijven met AI in het achterhoofd. Denk dan aan de Magnificent Seven. Hoe gaat zich dat verder ontwikkelen?
  • De beleggers kregen in het afgelopen kwartaal de bevestiging dat de piek van de inflatie achter de rug is. Als we luisteren naar uitlatingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Centrale bank (Fed), dan is de kans groot dat we enkele renteverlagingen gaan zien. De meningen in de markt zijn zoals altijd verdeeld over het tijdstip. Wij gaan uit van een mogelijk eerste stap van de Fed in Q2 en dat de ECB pas later in het jaar zal overgaan tot de eerste renteverlaging.
  • Het zal echter niet zo zijn dat we weer naar negatieve rentes gaan. Daarvoor is de situatie te verschillend. We hebben bijvoorbeeld inflatoire druk i.p.v. deflatoire druk. We hebben een traag groeiende economie, maar wel met een bijna volledige werkgelegenheid. Het belangrijkste: de centrale bankiers zijn gestopt met het opkopen van obligaties. De grootste vrager aller tijden is uit de markt. Dus de neerwaartse druk op de rente die hieruit voortkwam is weg.
  • Daarmee komen we meteen bij het goede nieuws wat beleggen in 2024 betreft: dalende rente is een positieve factor van belang voor de obligatiebelegger. Dalende rente => hogere obligatie koersen. Maar ook positief voor de belegger in aandelen die de waarderingen ziet dalen. Daarnaast heeft de onroerend goed markt (al dan niet beursgenoteerd) een zwaar jaar achter de rug. Ook hier zal de dalende rente wel een steuntje in de rug betekenen. In het verleden zagen we vaak dat na een periode van rentestijging (zwaar weer voor de vastgoed sector, met dalende koersen en waarderingen) dit proces juist weer de andere kant op draaide. Dus juist weer wat oplopende koersen, met hogere waarderingen.

De economie

De vraag is nu al een behoorlijke tijd of we deze periode van lage economische groei kunnen vasthouden, zonder in een echte recessie te belanden. Er wordt al sinds het herstel na de coronadip rekening gehouden met een recessie. In 2023 bleek dit vooral vanwege de krappe arbeidsmarkten in Europa en de VS wel mee te vallen. De vraag bleef op peil. We verwachten wereldwijd weer een jaar van bescheiden groei. De PMI cijfers (inkoopmanagers indices voor services, manufacturing en non-manufacturing ) lieten de laatste 3 maanden gemiddeld een stabiel beeld zien in de VS.

In Europa is het beeld niet heel veel anders. In Nederland zien we de laatste maanden het consumenten- vertrouwen wat oplopen, terwijl het ondernemersvertrouwen juist wat aan het terugvallen is.

Kortom veel gemengde signalen. In de markt leeft op basis van verschillende modellen het besef dat de wereldwijde groei iets lager zal zijn dan in 2023.

 

De waarderingen

In de periode die achter ons ligt zijn de koersen wereldwijd gestegen, de rente gedaald en is de winstgevendheid van het bedrijfsleven toch wat teruggevallen. Voor de AEX-index heeft dat tot gevolg  dat de koers-winst verhouding momenteel zo rond de 14 is komen te liggen. Dat is net wat goedkoper dan gemiddeld. De bredere Europese indices zijn rond het historisch gemiddelde gewaardeerd. De VS zijn juist weer wat duurder, met dank aan de grootste technologiebedrijven. Emerging markets zijn zoals gebruikelijk goedkoper dan de VS en Europa. Op dit moment zijn daar de waarderingen juist weer wat aan de goedkope kant t.o.v. het historisch gemiddelde. Kijken we naar smallcaps en largecaps dan kunnen we stellen dat vooral de wat kleinere bedrijven goed gepositioneerd zijn voor het nieuwe jaar. Het plaatje hieronder (VS) geeft heel duidelijk weer dat smallcaps relatief laag gewaardeerd zijn. We zijn alles bij elkaar best positief gestemd over het beursjaar 2024.

Bij THB Vermogensbeheer staan we ook in 2024 weer aan uw zijde, streven we naar de beste service en een optimale invulling van uw beleggingen!

Wij wensen u een gelukkig en gezond 2024!!!

Ted Verbunt, Paul van der Hoeven, Peter de Jong, Nadia Bellussi, Rodney Maes, Frans Schalk en Marc Andriessen.

 

Nog geen klant van THB Vermogensbeheer en nieuwsgierig wat écht maatwerk in vermogensbeheer kan betekenen? En op zoek naar een langjarige relatie met je eigen, persoonlijke vermogensbeheerder zonder continue wisselingen van de wacht? Maak dan een afspraak voor een waardevol kennismakingsgesprek! 

thbvermogensbeheer.nl