Nieuwsbrief april 2025

De eerste 3 maanden van het jaar zijn een echte achtbaanrit geworden. Er is geen twijfel over mogelijk dat dit een bijzonder stressvolle periode is voor beleggers, met veel onzekerheden, maar ook zaken die de gevestigde wereldorde op de schop nemen. Het marktoptimisme van begin van het jaar, met name in de Verenigde Staten (VS), is volledig verdwenen. De belangrijkste veroorzaker hiervan is de president van de VS, Donald Trump. Alleen al roepen over het invoeren van handelstarieven op producten uit andere landen drukt het sentiment. Op het moment dat het daarna allemaal niet zo?n vaart lijkt te lopen vlammen de koersen weer omhoog. Nu lijkt dit allemaal vrij willekeurig te zijn, maar er zit waarschijnlijk wel een plan achter. Alleen ?. probeer maar eens in het hoofd te kijken van Donald Trump, dat valt niet mee.

Feit is wel dat de volledige winst van de beurzen na de Amerikaanse verkiezingen weer is ingeleverd en de indices in de VS behoorlijk fors dalen. Hier profiteren de Europese beurzen momenteel dan wel weer van. De Eurstoxx50 staat op het moment van schrijven op +6%. Zie het grafiekje. De grootste verliezers zijn de Magnificent Seven, die zoals zo vaak het nieuws domineren. Grootste uitschieter Tesla, van Elon Musk. De koers is dit jaar -op het moment van schrijven- al 35% gedaald.

Er verschuift kapitaal van de VS naar Europa. Vooral Europese value is interessant. Hier schreven we vorige keer al over. Het waarderingsverschil tussen de strategie n ?value? en ?growth?. Langzaam is dit aan het verschuiven. Met name de wat kleinere ?value? bedrijven beginnen in het eerste kwartaal het verschil in te lopen.

De economie

Make America Great Again?. Aan het begin van het nieuwe kwartaal gaan de opgelegde heffingen van 25% voor de Europese auto-industrie in. Dat dit gevolgd wordt door een Europese tegenmaatregel kan niet anders. Natuurlijk treft dit de industrie rechtstreeks, maar ook de toeleveranciers hebben hier last van. Toch zijn er soms opmerkelijke facetten te bespeuren rond deze handelsoorlogen die de VS zijn begonnen. Denk aan de opgelegde importheffingen aan China. Ter vergelding heeft China een heffing op Amerikaanse gas (lng) opgelegd. Dus de Chinese vraag valt fors terug?grappig genoeg heeft dat dan weer tot een forse daling van de gasprijzen in Europa geleid.

Waarom dan toch zelf de Amerikaanse economie torpederen? Althans, daar lijkt het op. Vrijwel alle economische theorie n wijzen op de voordelen van internationale handel. We denken dat dit beleid terug te voeren is tot de situatie van een vrij onhoudbare disbalans in de VS tussen import en export. De Amerikaanse handelsbalans is fors uit evenwicht, er is een fors tekort op de lopende rekening. In principe zou dit ook een wat zwakkere dollar tot gevolg kunnen hebben. Ook al prettig voor de VS, immers dat versterkt de concurrentiepositie voor de VS in de internationale handel (oh, wacht even, wilde hij juist niet MINDER internationale handel??). Nog los van het begrotingstekort.

Ook daar horen we met enige regelmaat van. Doordat producten naar verwachting duurder gaan worden in de VS zal de import minder krimpen (Ferrari heeft bijvoorbeeld meteen de prijzen van de auto?s in de VS met 10% verhoogd). Inflatie dus!

Als dan ook nog productie teruggaat naar de VS slaat hij 2 vliegen in 1 klap, ook nog eens extra werkgelegenheid voor de Amerikaanse bevolking. Alleen? dit soort dingen gaat altijd vrij traag en ondertussen glijden ze in de VS richting een door henzelf veroorzaakte recessie.

De inflatie…

De korte rente is het domein van de centrale banken. De verwachting was dat de Fed de rente in de VS twee keer zou verlagen in 2025. Dit is inmiddels duidelijk veranderd. Misschien wel geen renteverlaging! Juist om tegenwicht te bieden aan die oplopende inflatie in de VS.

Verder draait de economie nog steeds goed, maar ziet de Fed tegelijk ook het vertrouwen achteruit lopen. Het lijkt erop dat men Trump niet meer gelooft, met als gevolg dat het consumentenvertrouwen in de VS fors aan het zakken is. Zie de grafiek vanaf 2019. Leuk detail is dat dit dipje in het consumentenvertrouwen in het verleden meestal niet heeft geleid tot forse koersdalingen, integendeel zelfs: na de dip in de zomers van 2020 en 2023 steeg de S&P500 in de VS met ruim 40% of meer!

Kortom, voorzichtigheid is troef. In Europa zit de korte rente nog wel in een dalende trend, maar de Europese Centrale Bank (ECB) zal met argusogen de ontwikkelingen volgen. Dat wil dus zeggen, zolang de inflatie in Europa maar onder controle blijft. De onzekerheden rond de handelsoorlogen zullen ongetwijfeld in de komende maanden voor turbulentie blijven zorgen. Vergeet dit niet: uiteindelijk zijn dit de twee belangrijkste factoren voor de lange termijn groei van vermogen:

  • de winstgevendheid van de bedrijven en sectoren waarin we beleggen en
  • de beweging van de rente.

Beide factoren werken in ons voordeel! We houden ons oog op uw portefeuille en navigeren rustig door de woelige baren.

Frans Schalk, Nadia Bellussi, Ted Verbunt, Paul van der Hoeven, Peter de Jong,
Rodney Maes en Marc Andriessen.

Nog geen klant van THB Vermogensbeheer en nieuwsgierig wat écht maatwerk in vermogensbeheer kan betekenen? En op zoek naar een langjarige relatie met je eigen, persoonlijke vermogensbeheerder zonder continue wisselingen van de wacht? Maak dan een afspraak voor een waardevol kennismakingsgesprek! 

thbvermogensbeheer.nl