The Magnificent Seven

Nieuwsbrief juli 2023

“The times…they are a-changin’ …..”

De eerste helft van het jaar 2023 zit er alweer op. Deze periode is opvallend positief geweest voor de beurzen. De winsten van Q1 zijn zelfs in Q2 nog verder uitgebouwd. De MSCI World index heeft in 2023 rendement van +11,5% behaald, de AEX zelfs 12,3%. Het afgelopen kwartaal heeft de AEX slechts een klein plusje laten zien, hoewel de halfgeleider sector juist wel weer positief was.

Inflatie

In bijna elke nieuwsbrief van het afgelopen jaar hebben we wel over inflatie en rente geschreven. Momenteel beleven we weer eens tijden waarin langzaam maar zeker de inflatie aan het dalen is. Vanaf niveaus die we maar zelden zien. De gasprijzen zijn inmiddels fors teruggevallen, de brandstofprijzen hebben we ook wel eens hoger gezien en ook in de landbouw dalen de prijzen alweer. Een punt is wel dat de cao-onderhandelingen dan niet al te forse loonstijgingen mogen gaan opleveren. Klinkt wat vreemd, iedereen wil meer loon, maar we willen niet in een situatie terecht komen waarin deze hogere lonen, op hun beurt, de prijzen weer gaan opdrijven. In het verlengde hiervan zien we de aarzelingen bij de Federal Reserve (Fed) over het tijdspad en het aantal renteverhogingen die nog nodig zijn. Men heeft daar in recordtempo de rente naar 5% gebracht, nu wordt even een pauze ingelast om te kijken wat de effecten zullen zijn. In de Verenigde Staten (VS) zou de groei misschien wel naar 1% zakken, met de altijd aanwezige vraag of die recessie nog wel gaat komen. Aangezien de Fed niet alleen prijsstabiliteit maar ook de economische groei bewaakt, is het koorddansen geblazen. De markt verwacht nu dat tegen het eind van het jaar de top in de rentecyclus wel eens bereikt kan zijn. In Europa ligt het iets genuanceerder, wij hebben ook iets meer last van de oorlog als het gaat om inflatie. We zullen zien. Voor nu lijkt het dat we in de cyclus achter de VS zitten, dus de rentepiek zal ook wel iets later komen. Hoe dan ook, het grootste deel van de stijging van de rente ligt achter ons. De centrale banken hebben het echt best lastig, want inflatiebestrijding is belangrijk, maar wel het liefst zonder de economie teveel af te remmen.

Dit alles betekent dat langzaam obligaties iets interessanter kunnen worden, maar het betekent ook dat aandelen interessanter worden. In het verleden is wel gebleken dat we met het draaien van de rentecyclus langzaam ook een draai in het sentiment voor aandelen mogen verwachten.

Vergeet niet dat we na de koersval in 2022 wel wat herstel hebben gezien, maar dat herstel is wel wat minder breed gedragen dan op het eerste gezicht misschien lijkt.

Zo is de S&P500 weliswaar meer dan 10% gestegen, maar dat komt vooral door de fenomenale koersstijgingen van de ‘Magnificent Seven’ zoals ze laatst genoemd werden. Uiteraard gebaseerd op de beroemde film! De andere 493 aandelen in deze index van 500 grootste bedrijven in de VS lieten maar bar weinig koerswinsten zien.

 

 

Waarderingen

Let op, het voorgaande is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen, er is ook nog zoiets als de waardering van de aandelen van bedrijven en de indices. De ontwikkeling van de rente is belangrijk, maar ook de prijs die we moeten betalen om aandelen in bezit te krijgen. Dit kunnen we op verschillende manieren bepalen, denk bijvoorbeeld aan koers/winst verhoudingen, price to book ratio’s en andere modellen die analisten gebruiken.

Zonder al te diep in te gaan op de technieken willen we wel graag de conclusies delen. Zo zijn in zijn algemeenheid aandelen in de VS het hoogst gewaardeerd. Maar juist in Europa is de waardering net wat lager dan het langjarig gemiddelde. En met name de bredere Opkomende  Markten zijn relatief goedkoop te noemen. Dat laatste is overigens altijd wel zo. Het verschil in waardering tussen Europa en de VS is historisch gezien zeer fors. Dat is opvallend. De voor de hand liggende conclusie is dan dat momenteel de Europese aandelen aantrekkelijker zijn om in te beleggen. De verwachtingen voor de komende publicaties van bedrijfswinsten zijn ook al niet zo hoog gespannen, terwijl vorige keren steeds is gebleken dat de beursgenoteerde bedrijven vrij redelijk de hogere kosten kunnen doorberekenen.

De hogere kosten van bedrijven vertalen zich nogal eens in hogere prijzen voor consumenten. Voor ons allemaal dus, bijvoorbeeld als we naar de supermarkt gaan. De winstcijfers van bijvoorbeeld Unilever en Ahold waren heel goed. In de samenleving valt steeds vaker het woord ‘graaiflatie’. Daar valt natuurlijk over te discussiëren, maar het blijft wel zo dat de koopbereidheid van de consument er nog niet onder te lijden heeft. De werkloosheid is historisch laag en de economische groei is weliswaar wat teruggevallen, maar ja, een echte recessie ziet er toch anders uit. De economische ontwikkeling is eerlijk gezegd ook niet zo’n betrouwbare indicatie van hoe de beurs zich zal ontwikkelen. Timen van een recessie is natuurlijk eigenlijk niet te doen. De markt had een jaar geleden al een recessie verwacht. Ook niet onbelangrijk om in het achterhoofd te houden, in de helft van de voorgaande recessies sinds de 2e wereldoorlog stegen de beurskoersen (S&P 500).

Het zijn alles bij elkaar best rare tijden met oorlog, inflatie én oplopende rentes. Soms is het goed om de waan van de dag maar even achter je te laten en met een helicopterview naar het geheel te kijken. Voor ons zijn de belangrijkste aspecten om met een redelijk positieve blik naar de beurzen te kijken uiteindelijk toch de gematigde waarderingen in combinatie met uitzicht op de piek in de rentecyclus.

Voor nu wensen wij iedereen een hele prettige en rustige zomer en hopen dat ook de 2e helft van het jaar een positieve periode zal blijken te zijn!

THB Vermogensbeheer, waar je maatwerkportefeuille alle aandacht krijgt die het verdient!

Nog geen klant van THB Vermogensbeheer en nieuwsgierig wat écht maatwerk in vermogensbeheer kan betekenen? En op zoek naar een langjarige relatie met je eigen, persoonlijke vermogensbeheerder zonder continue wisselingen van de wacht? Maak dan een afspraak voor een waardevol kennismakingsgesprek! 

thbvermogensbeheer.nl