Blue,Spiral,Stairs,With,Rails,In,Sun,Light,Abstract,3d

Nieuwsbrief oktober 2021

“Pandora’s doos gaat open ………”

 

Deze nieuwsbrief schrijven we op het moment dat de Pandora Papers de voorpagina’s van de kranten sieren. Hoewel sieren wellicht niet helemaal de lading dekt.

Dat beleggingsinstellingen -zoals THB Vermogensbeheer- onder toezicht staan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en een vergunning moeten hebben van de Nederlandse Bank (DNB) is bekend en logisch.

De toenemende regeldruk in de financiële sector is ook niets nieuws. Wij hopen u er zo min mogelijk mee te storen maar weet dat er steeds weer nieuwe regels opgesteld worden waar beleggingsinstellingen aan moeten voldoen. Hopelijk merkt u er niet zoveel van, maar al met al wordt het naleven van regels, ofwel compliance, erg tijdrovend. Tijd die we liever aan u en aan uw portefeuille besteden.

Bij THB Vermogensbeheer staat het klantbelang altijd voorop. Net als u blijven wij de journalistieke ontdekkingen van de Pandora Papers aandachtig volgen.

 

 

En nu naar de markt

Het 3e kwartaal eindigde op de financiële markten in mineur. Er was sprake van

  • onduidelijkheid over een faillissement van Evergrande in China,
  • de oplopende kapitaalmarktrente en
  • de toch soms hoge waarderingen

Dit leidde tot een cocktail die de beurzen omlaag duwde. Vooral techbedrijven moesten het ontgelden. Kortom, we zien eigenlijk de eerste correctie van het jaar gestalte krijgen. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel, de beursbedrijven die meer thuishoren in het ‘value’ spectrum deden het aanmerkelijk beter.

 

Royal Dutch Shell

Een mooi voorbeeld hiervan is Royal Dutch Shell. De koers heeft juist zo’n 12% stijging laten zien in het afgelopen kwartaal. De gestegen olieprijzen zijn hier natuurlijk belangrijk, maar laten we niet vergeten dat de verzevenvoudiging van de gasprijs zeker zo belangrijk is. Meer dan de helft van de omzet bij Royal Dutch Shell komt immers uit gas. Neem dan ook nog even mee dat de recente verkoop van een gasveld met een opbrengst van 9 mrd USD voor het grootste deel naar de aandeelhouder gaat vloeien, dan weet u dat het bij Shell best aardig draait momenteel. Dit uitkeren naar de aandeelhouder gaat via een speciaal dividend en het bekende inkoop programma van eigen aandelen.

 

Flowtraders

Daarnaast heeft een bedrijf als Flow Traders in dit soort markten de wind in de zeilen. Dit bedrijf handelt financiële transacties op de beurzen af en bij onrust nemen de transacties duidelijk toe. Meer transacties betekent meer omzet en ook meer winst. De echte hosanna stemming die zo kenmerkend was voor dit beursjaar is op dit moment even ver te zoeken

 

 

Inflatie

In de vorige nieuwsbrief hebben we uitvoerig over inflatie geschreven. Momenteel beleven we tijden met de hoogste inflatie in 13 jaar in de Eurozone, deze wordt door de gestegen energieprijzen behoorlijk omhooggeduwd. Alleen al de gasprijs is in een jaar tijd ruim zeven keer over de kop gegaan. De meningen onder economen zijn verdeeld, maar de Europese Centrale Bank (ECB) gaat er nog steeds van uit dat dit een tijdelijk fenomeen is. Beleggers zien ook dat het consumentenvertrouwen iets afneemt en dat de Europese inkoopmanagers index (PMI) wat terugloopt. Nu kwamen deze cijfers wel van relatief hoge niveaus, maar toch. Overigens duiden de cijfers nog steeds op economische groei. Ook de bedrijfscijfers die recent gepubliceerd werden waren prima. Dit beeld is in de Verenigde Staten niet heel anders. Sinds forse correctie begin 2020 (begin pandemie) is de markt zeer fors opgelopen en werd elke tussentijdse dip gebruikt om posities (bij) te kopen.

 

Buy the dip

Wellicht kent u het gezegde: ‘Buy the dip’. We hebben natuurlijk geen glazen bol staan, maar hopen dat ook de huidige zwakte op de aandelenmarkt weer van tijdelijke aard zal zijn. Het geeft in ieder geval de mogelijkheid om op wat lagere koersen kwaliteitsaandelen te kopen.

 

Nog geen klant van THB Vermogensbeheer en nieuwsgierig wat écht maatwerk in vermogensbeheer kan betekenen? En op zoek naar een langjarige relatie met je eigen, persoonlijke vermogensbeheerder zonder continue wisselingen van de wacht?

Maak dan gerust een afspraak voor een waardevol kennismakingsgesprek!