boeket bloemen maken

Nieuwsbrief juli 2021

“Party like it’s 1999 …… 2.0”

‘Het gaat maar door’. Dat is in het kort de hele samenvatting van deze nieuwsbrief.

Het gaat maar door. Op de beurs is dit jaar eindelijk afgerekend met het record dat al sinds het jaar 2000 in de boeken stond. De AEX ging het 2e kwartaal uit op een stand van 729. Op zich zegt dit niet zoveel, maar kijken we om ons heen, dan zien we dat op veel plekken in Europa en in de Verenigde Staten op de beurzen recordniveau’s worden aangetikt. Het gaat dus maar door. Let op: we zeggen niet dat er geen correcties meer bestaan. Dat zeker niet. Het zou zelfs een unicum zijn als we in één jaar eens niet te maken zouden krijgen met een correctie!

Maar goed. Laten we er eens wat dieper op ingaan. Wat zit eigenlijk achter dat ‘het gaat maar door’? Natuurlijk de staat van de economie, ondernemerschap en de bedrijfsontwikkelingen, maar daar komen we zo wel op. Kijk eerst eens naar de samensteling van bijvoorbeeld de AEX index. Die bestaat uit grote internationaal opererende bedrijven, die gemiddeld genomen jaar op jaar een behoorlijke groei laten zien. Bedrijven als Unilever, Heineken en Shell. Soms gaat het een keer wat minder, soms juist een wat forsere groei. Kijk ook naar de nieuwere generatie bedrijven, zoals Adyen en de bedrijven in de chips industrie (ASML, ASMI en Besi). Deze groeien met dubbele cijfers. Als bedrijven echter slecht draaien of zelfs failliet gaan, dan vallen ze uit de index. Denk bijvoorbeeld aan Imtech of DAF. Kortom, normaliter zullen indices de neiging hebben te stijgen. De bedrijven in de index groeien namelijk gemiddeld nog wat harder dan de economie als geheel.

In de huidige omgeving -die van een herstellende economie- gaat het allemaal nog veel harder. We gaan weer naar het restaurant, naar het pretpark en zelfs de eerste festivals zijn weer georganiseerd. Vaccineren, vaccineren, dat helpt! Natuurlijk zijn we aan het testen voor toegang en om eindelijk weer  op vakantie te kunnen gaan.

Uit de meest recente cijfers van bureau IHS Markit (juni) blijkt dat we zelfs in het snelste tempo groeien in 15 jaar! Dit heeft ook andere gevolgen waar we langzaam, maar zeker, steeds meer mee te maken hebben. Nu de economische opleving breed gedragen wordt, is hier en daar zelfs een personeelstekort aan het ontstaan!

Nederland staat op de eerste plaats als het om werkloosheidscijfers gaat. Het huidige werkloosheidscijfer van 3,3% is ongekend laag! Dat zou bijvoorbeeld tot gevolg kunnen hebben dat uw favoriete restaurant even niet zo goed loopt. De kok heeft misschien elders een job gevonden in de lockdown periode.

We zien inmiddels ook dat de coronacrisis de verhoudingen tussen vraag en aanbod wereldwijd heeft verstoord. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat auto’s later worden geleverd, want de fabrikanten kregen geen chips geleverd. Maar ook dat koelkasten, tuinsets, audioapparatuur e.d. later geleverd worden. Hele keukens worden trouwens later gebouwd, enerzijds doordat er geen mensen zijn die het kunnen maken, anderzijds worden de materialen te laat geleverd om te kunnen bouwen. De materialen die dan weer wel geleverd worden, zijn duurder. Blijkbaar hebben mensen over de hele wereld tijdens de lockdown periode bedacht te gaan verhuizen of te verbouwen. Ook hoveniers kunnen het werk niet meer aan, thuiswerken is blijkbaar toch leuker met een gezellige tuin. We zien ook dat de prijzen van grondstoffen hoger worden. Gevolg is natuurlijk dat de verhoogde prijzen gaan doorwerken in de inflatiecijfers. De prijs van arbeid zal waarschijnlijk snel volgen.

Kortom, inflatie ligt op de loer. De andere zijde van deze munt heet rente. Immers, in de basis is rente een vergoeding voor inflatie.

In de Verenigde Staten ligt de inflatie momenteel rond de 4% – 5%, dat is echt hoog. In Europa is het laatste cijfer 2%. Belangrijkste is dan de houding van de centrale bankiers. Welk niveau vindt men wenselijk? Is de hogere inflatie van tijdelijke aard? De centrale bankiers streven al tijden naar inflatie niveau’s van rond de 2%. De verwachtingen in de markt zijn nu zo, dat men denkt dat de Fed in de VS in 2023 voor het eerst de rente zal verhogen. De ECB in Europa doet ook nog even niets. De verwachting is dus dat de rente nog best een tijdje langer laag zal blijven. De centrale banken zijn hierin behoorlijk eensgezind.

Als het uitgangspunt is dat de rente laag blijft en de groei hoog, dan is dat -nog steeds- een mooie omgeving om te beleggen. De banken brengen zelfs negatieve rente in rekening voor spaargelden. Kortom, er zijn ook weinig alternatieven te bedenken. We geven weer massaal geld uit en wat we over hebben …. dat vindt zijn weg o.a. richting de aandelenmarkten.

In het 1e kwartaal zagen we ‘value’ bedrijven (met mooie, stabiele winsten, leuk dividend en een sterke balans) een inhaalslag maken. Het 2e kwartaal stond toch meer in het teken van een inhaalslag van bedrijven met een wat meer ‘growth’ karakter (bedrijven die zeer fors groeien, de winsten niet uitkeren, maar terug in het bedrijf stoppen of bedrijven die zeer snel groeien zonder ook maar een cent winst te maken). Bij THB Vermogensbeheer proberen we steeds een balans te vinden in de portefeuilles. Het ideale plaatje is dat de portefeuille precies past bij de wensen van u, de klant, zonder onze beleggingsprincipes uit het oog te verliezen.

 

Nog geen klant van THB Vermogensbeheer en nieuwsgierig wat écht maatwerk in vermogensbeheer kan betekenen? En op zoek naar een langjarige relatie met je eigen, persoonlijke vermogensbeheerder zonder continue wisselingen van de wacht? Maak dan gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek